Oppheng i gipsplater - utopi eller virkelighet?

Oppheng i gipsplater - utopi eller virkelighet?

Når man skal bygge eller renovere hus, har de fleste en drøm om hvilken stil huset skal bygges i. Det er mange valg som skal vurderes og foretas – derfor er nøye planlegging og undersøkelser om hva som finnes av materialer viktig! Om boligdrømmen er av minimalistisk stil, har vi tips til produktvalg! 

Glatte vegger med oppheng – er det mulig? 

Mange ønsker seg en bolig med glatte overflater som holder seg tidløse. Overflater som kun trenger et malingsstrøk for en oppgradering, men samtidig har man både lyst og behov for å kunne henge opp bilder, lamper, tv og hyller. Gipsplater er et produktvalg som gir de glatte overflatene, men som mange kanskje har valgt bort fordi man forbinder oppheng i gipsplater som noe negativt. Flere har opplevd utfordringer i form av plugger og stygge merker i veggen da man ønsket å endre plassering av det man tidligere har hengt opp. Men den tiden er forbi!

Med gipsplater som LaDura Premium fra vår leverandør BMC får man en sterkere og bedre gipsplate som tåler oppheng, samtidig som man beholder de glatte overflatene – det beste fra to verdener møtes.

LaDura Premium gips har også alle de andre gode egenskapene som gipsplater innehar, i form av enkel tilpasning og kapping, den beste brannklassifiseringen (A2-s1, d0 (B1)) og bedre lydisolerende egenskaper enn vanlig gipsplate. Gips inneholder ingen skadelig stoffer, så man er sikret et godt innemiljø i boligen. 

Takgipsplaten 4AK (4 forsenkede kanter) Foto: BMC

Perfekt tak – uten synlig skjøter, hvordan løser du det?

Sparkling og maling av tak er noe de fleste ikke anser som drømmejobben, men samtidig er slette og glatte tak veldig vanlig – så hvordan løses denne utfordringen?

En standard gipsplate har forsenkede kanter på langsidene, noe som vil si at den ytterste delen av platen skrår svakt. Dette gjør det enklere å få gjennomført sparklingen av taket, ettersom det er gjort plass til sparkelen.

Men hva da med kortkantene – må man leve med å se sparkelskjøter i taket fordi man ikke klarte sparkeljobben 100%? Nei – med takgipsplaten 4AK (4 forsenkede kanter) har man like bra utgangspunkt for å få det samme gode resultatet på kortsidene som langsidene.

Hva med listefri løsninger til dør- og vinduer?

Har du valgt en glatt overflate på vegg og tak har du kanskje også et ønske om en listefri løsning på dør- og vinduer? Også her finnes det gode produkter å anbefale – en utforingsplate i gips med 9,5 mm passer perfekt rett i vindussporet.

Et tips er å montere et hjørnebeslag i stål (50/50 vinkel) før man setter inn utforingsplate slik at man har et godt underlag/feste for skruene. Det har vært vanlig å bruke treverk for å få feste, men velges hjørnebeslag i stål, som er et dødt materiell, så minsker man risikoen for bevegelse og sprekk/riss dannelser etter sparkling og maling. Et siste godt råd er å avslutte konstruksjonen med en vannaktivisert hjørneforsterker rundt alle kanter slik at man får det beste resultatet for en listefri løsning!

Listefri vindusløsning. Foto: BMC

Etter disse tips og råd kan man konkludere med at gips ikke lenger bare er gips – det finnes plater til ulike rom og bruksområder!