Nyheter, tips og inspirasjon

Frisk luft i ditt hjem

Den er usynlig, men luften er likevel noe av det viktigste i hjemmet ditt. Derfor er valg av ventilasjonsløsning et av de mest betydningfulle valgene du gjør. 

Ren luft 

Du tilbringer omlag 90 % av tiden innendørs. Det betyr at det er essensielt at luften i boligen er ren og fri for helseskadelige partikler. Balansert ventilasjon med varmegjenvinning tilfører boligen ren og frisk luft ved hjelp av finfilter. Disse filtrene renser uteluften for skadelige partikler, før den tilføres boligen.

Ren og frisk luft tilføres trekkfritt i stue og soverom via ventiler i himling eller vegg, mens den gamle luften fjernes via ventiler i bad, vaskerom og bod. På denne måten sikres riktig mengde frisk luft i hjemmet og riktige luftstrømningsforhold. Dette bidrar til økt trivsel og komfort, som ofte fører helsemessige fordeler.

Foto: Systemair AS

Støydemping i hjemmet

Fasaden fungerer som støydemping for utendørs støykilder. Dersom fasaden punkteres med ytterveggsventiler eller vindusspalter, reduseres støydempingen betraktelig og uønsket støy slipper dermed lettere inn i boligen. Med balansert ventilasjon med varmegjenvinning unngås uønsket punktering av fasaden, i tillegg til redusert behov for vinduslufting. Dermed kan du slappe av i et godt og behagelig inneklima, uten unødvendige forstyrrelser fra utendørs støykilder. 

Spar strøm

Energieffektivitet er viktig, både for miljøet og lommeboken. Et ventilasjonsanlegget bidrar vesentlig til å redusere boligens energibehov. På vei ut bidrar den tempererte, gamle avtrekksluften til å varme opp den nye, friske luften ved hjelp av en høyeffektiv varmegjenvinner. Slik spares mesteparten av energien og kostnadene forbundet med oppvarming av friskluften, og du kan ventilere med god samvittighet - også i den kalde årstiden...  

Foto: Systemair AS

Velg kvalitet 

Spør om aggregatet er Eurovent-sertifisert. Ved valg av ventilasjonsaggregat, bør du forsikre deg om at det er Eurovent-sertifisert. Da kan du være sikker på at aggregatet leverer ytelser iht. oppgitte data fra leverandør. Moderne ventilasjonsanlegg er ofte tilrettelagt for styring via app eller liknende. På denne måten får du oversikt over ventileringen av boligen, samt mulighet for regulering via mobiltelefonen.  


SAVE VSR 300 er Eurovent-sertifisert og har har dobbelhudede, fullisolerte paneler. Enheten er utstyrt med en høyeffektiv roterende varmeveksler med variabel hastighet og en fuktoverføringsfunksjon som regulerer rotorens rotasjonshastighet.

Rengjøring 

Til tross for god ventilasjon, oppstår det forurensninger inne som vi gjerne vil få ut av huset. Et sentralstøvsugersystem fra Systemair sørger for dette på en meget effektiv og behagelig måte, ved at avkastluften føres ut av huset gjennom skjulte rør. Dette gjør at ingen farlige partikler føres tilbake til rommet, noe som kan være tilfellet med en vanlig støvsuger. Et sentralstøvsugersystem er i tillegg ofte meget stillegående, noe som gjør rengjøringen mer behagelig.

Slangesett 11,0 m Premium 2 fra Systemair AS. Komplett slangesett med munnstykker og bøyle for oppheng på vegg. Leveres i lengde på 11,0m inkl. aluminiumsrør. Materialvalg og utforming av slange, håndtak, rør og munnstykker gir unike brukeregenskaper. Kapasitetsregulering av sentralstøvsugeren skjer fra bryter på slangehåndtaket. Samme bryter benyttes for av/på regulering. 

Foto: Systemair AS
Les mer

Oppheng i gipsplater - utopi eller virkelighet?

Når man skal bygge eller renovere hus, har de fleste en drøm om hvilken stil huset skal bygges i. Det er mange valg som skal vurderes og foretas – derfor er nøye planlegging og undersøkelser om hva som finnes av materialer viktig! Om boligdrømmen er av minimalistisk stil, har vi tips til produktvalg! 

Glatte vegger med oppheng – er det mulig? 

Mange ønsker seg en bolig med glatte overflater som holder seg tidløse. Overflater som kun trenger et malingsstrøk for en oppgradering, men samtidig har man både lyst og behov for å kunne henge opp bilder, lamper, tv og hyller. Gipsplater er et produktvalg som gir de glatte overflatene, men som mange kanskje har valgt bort fordi man forbinder oppheng i gipsplater som noe negativt. Flere har opplevd utfordringer i form av plugger og stygge merker i veggen da man ønsket å endre plassering av det man tidligere har hengt opp. Men den tiden er forbi!

Med gipsplater som LaDura Premium fra vår leverandør BMC får man en sterkere og bedre gipsplate som tåler oppheng, samtidig som man beholder de glatte overflatene – det beste fra to verdener møtes.

LaDura Premium gips har også alle de andre gode egenskapene som gipsplater innehar, i form av enkel tilpasning og kapping, den beste brannklassifiseringen (A2-s1, d0 (B1)) og bedre lydisolerende egenskaper enn vanlig gipsplate. Gips inneholder ingen skadelig stoffer, så man er sikret et godt innemiljø i boligen. 

Takgipsplaten 4AK (4 forsenkede kanter) Foto: BMC

Perfekt tak – uten synlig skjøter, hvordan løser du det?

Sparkling og maling av tak er noe de fleste ikke anser som drømmejobben, men samtidig er slette og glatte tak veldig vanlig – så hvordan løses denne utfordringen?

En standard gipsplate har forsenkede kanter på langsidene, noe som vil si at den ytterste delen av platen skrår svakt. Dette gjør det enklere å få gjennomført sparklingen av taket, ettersom det er gjort plass til sparkelen.

Men hva da med kortkantene – må man leve med å se sparkelskjøter i taket fordi man ikke klarte sparkeljobben 100%? Nei – med takgipsplaten 4AK (4 forsenkede kanter) har man like bra utgangspunkt for å få det samme gode resultatet på kortsidene som langsidene.

Hva med listefri løsninger til dør- og vinduer?

Har du valgt en glatt overflate på vegg og tak har du kanskje også et ønske om en listefri løsning på dør- og vinduer? Også her finnes det gode produkter å anbefale – en utforingsplate i gips med 9,5 mm passer perfekt rett i vindussporet.

Et tips er å montere et hjørnebeslag i stål (50/50 vinkel) før man setter inn utforingsplate slik at man har et godt underlag/feste for skruene. Det har vært vanlig å bruke treverk for å få feste, men velges hjørnebeslag i stål, som er et dødt materiell, så minsker man risikoen for bevegelse og sprekk/riss dannelser etter sparkling og maling. Et siste godt råd er å avslutte konstruksjonen med en vannaktivisert hjørneforsterker rundt alle kanter slik at man får det beste resultatet for en listefri løsning!

Listefri vindusløsning. Foto: BMC

Etter disse tips og råd kan man konkludere med at gips ikke lenger bare er gips – det finnes plater til ulike rom og bruksområder!

Les mer

Finn din baderomsfavoritt

Unn deg selv et veggsystem som varer lenge, i akkurat den stilen du vil ha! Dette gir både badet og kjøkkenet lang varighet og et sprekt utseende.

Betong? Marmor? Klassisk hvit i et moderne fiskebeinsmønster, sandstruktur i tradisjonelle rektangler eller olivengrønt helt uten mønster?

Velg et veggsystem der designmulighetene nærmest er uendelige, slik at du finner noe som passer perfekt til dine behov og ønsker. Ulike kolleksjoner rommer en rekke ulike dekorer som igjen finnes i flere forskjellige flisemønstre og overflater fra ekstra matt til høyglans - noe for enhver smak! Les hvordan kolleksjonene til Fibo, ledende leverandør av vanntette veggsystemer, skiller seg fra hverandre og kan passe til ulike stiler:

– Kolleksjonene har hver sine særpreg, fra tre, sement og steinoverflater i Marcato-kolleksjonen til tredimensjonale dekorer i Crescendo, mer moderne og stramme Legato og fargerike Colour Collection. Her kan alle finne sin stil og sette et personlig preg på badet, sier markedsansvarlig Lars Kristiansen i Fibo.

Mange velger også å kombinere ulike dekorer og flisemønster. Både for særpreg og kunne dele inn rom i ulike soner.

– Vi ser at det særlig innen Colour Collection er populært med tre vegger i én dekor og en fjerde kontrastvegg, sier Kristiansen. 

Skreddersøm: Hos Fibo kan du ta mål og få en ferdig kappet benkeplate i retur – med eller uten underlimt vask. Foto: Fibo

Rask montering 

Enkelte veggsystemer består av paneler laget av en kjerne av sertifisert bjørkefiner; en fornybar råvare som fanger og lagrer karbon. Trekjernen limes til et høyttrykkslaminat som gjør at veggen får membranen i front. Det er en stor fordel fordi du da umiddelbart vil oppdage om noe er galt – i motsetning til fliser der membranen sitter i bakkant og du kan risikere skjulte vannskader bak veggen.

Veggsystemet til Fibo produseres i Lyngdal der bedriften har hatt drift siden 1952. De siste årene er kapasiteten ved anlegget økt for å håndtere økt etterspørsel både fra Europa og USA.

Monteringen går raskt siden panelene kommer i fulle lengder og monteres rett på eksisterende vegg eller stenderverk. Systemets profiler og lister gjør det enkelt å få rett, med panelets unike Aqualock klikkes og låses panelene sammen for en 100 prosent vanntett overflate. 

Sammenlignet med flis, der man både dekker betydelig mindre av veggen og må gjøre det i flere operasjoner, går det fem ganger raskere å montere vegger til et normalt stort bad med dette veggsystemet. For rom med ekstra takhøyde finnes det også veggpanel i ekstra lange lengder.

Sett farge på badet: Colour Collection gir mange spreke fargemuligheter: Olivegreen, Lentini Grey og London Brick. Foto: Fibo

Enkel rengjøring og vedlikehold  

 – Rask og enkel montering betyr at du kan spare en del håndverkertimer. Enkelheten får du også igjen når det gjelder rengjøring og vedlikehold, sier Lars Kristiansen.

Slette overflater uten fuger gjør det vanskeligere for skitt å feste seg. Anbefalt rengjøring er derfor bare å tørke over med en vanlig klut og nøytralt vaskemiddel.

– Fordelen med det er at veggpanelene er mindre utsatt for misfarging og gjerne ser like fine ut etter garantiperioden på 15 år. Du får også et bedre inneklima når du holder rommet tørt og bremser veksten av bakterier og mugg, sier Kristiansen.

Veggsystemet har både Teknisk Godkjenning og er sertifisert som Eco Product – en ordning som skal gjøre det lettere å velge miljøvennlige produkter. 

Her er baderomsplaten i fargen Midnight Blue. Foto: Fibo

Kitchen Board og benkeplater 

I tillegg til veggpanelene finnes det også Kitchen Board som beskytter veggen mellom benkeplate og overskap mot vann og sprut fra matlaging.

De har også benkeplater der man kan velge mellom laminat og ulike heltre-sorter. Benkeplatene kan fås på skreddersøm med eller uten underlimt vask – slik at de kommer ferdig kappet på mål for enda enklere montering. 

Se mer på fibo.no.

Dekorativ beskyttelse: Fibo Kitchen Board beskytter sprutsonen på kjøkkenet. Foto: Fibo

Les mer

Våre beste interiørtips for 2021 - Enklere valg og raskere montering

Vi har lange tradisjoner med å bruke tre i interiøret i norske hjem og hytter. Det kan likevel være vanskelig å se helheten og samtidig alle detaljene når man skal pusse opp eller bygge nytt, enten det er et lite rom eller et helt hus. Derfor kommer vi med våre beste interiørtips!

Det er mange valg som skal tas og sluttresultatet avhenger i størst grad av at disse valgene passer sammen. Spesielt rundt vinduer og i overgangene vegg mot gulv eller tak, er det mange som lar seg frustrere. Noen går seg vill i jungelen av listverksprofiler og ulike behandlinger, og blir naturlig nok usikre. Andre har helt glemt å tenke på utfordringer. Det er ikke så rart, for det er ikke veldig mange år siden trepanel ble solgt ubehandlet og valgene måtte tas etter montering. Med det fulgte pensel- og krympestriper, og mange timer med arbeid, som de fleste i dag ønsker å slippe. 

Enklere å velge og planlegge – raskere å montere  

Vi er blitt mer opptatt av ro og helhet i rommene vi skal leve i. De moderne interiørkonseptene sørger for at produktene nettopp passer sammen og gir et helhetlig resultat. Dette er for enkelte viktige momenter for å kunne trives i eget hjem og gi gode løsninger for rommenes utseende. 

Interiørkonseptene gjør dessuten jobben raskere og mer effektiv, ettersom alle produktene kan monteres umiddelbart. Til avslutninger og kuttflater får du kjøpt små flasker med samme behandling, slik at du ikke sitter igjen med produkt til overs som du ikke får brukt. 


  

Panel og listverk i interiørkolleksjonen Nord fra Bergene Holm leveres i natursortert norsk gran. Foto: Bergene Holm 

Trendbildet sier panel og listverk i samme fargenyanse og kvalitet  

I dag ønsker mange sømløse overganger der fargene går ton-i-ton. Interørkonseptene for 2021 baserer seg derfor på de viktigste funksjonslistene, som vinkel- og hulkillist i sine interiørkonsepter. De ulike kolleksjonene av panelfarger kan derfor ofte også leveres med foringer, fot-, tak- og karm-, vinkel- og hulkillist i samme behandling. Dette gjør det enklere å finne de løsningene som passer for deg og din stil i huset. 


Kolleksjonspanelet Setergrå er strukturbørstet og beiset furu. Panelet har også tilhørende listverk og foringer. Foto: Bergene Holm 

Få tidløse rom med riktig interiørkolleksjon 

Når du ser etter interiørkolleksjonen som skal sette stilen for ditt hjem er det viktig at du finner noe som passer dine behov og ønsker. For tiden er det populært med naturnære materialer som gir en minimalistisk, men elegant stil. Bergene Holms Nord-kolleksjon er godt tilpasset disse trendene og har ulike varianter av behandlet granpanel - både til kledning eller bruk som panel inne. Gran har et litt annet kvistbilde enn furu med små og oftest runde kvister, noe som setter fine linjer i materialet. Trepanelet Lysne kan ved første øyekast se ubehandlet ut, men behandlingen gjør granpanelet lysere og tilfører en subtil, vakker matt glans. En annen variant, Skumre, har et relativt homogent grått uttrykk, med får en unik fløyelseffekt i det rette lyset. Mørkne er ganske likt den røffe stilen fra 2018, men er likevel mer elegant og sofistikert i utrykket, og det har også den samme spesielle glansen som de to andre nord-panelene. Denne interiørkolleksjonen gir tidløse rom med et flott design - mulighetene er mange. 

Mørkne er elegant og sofistikert i utrykket. Foto: Bergene Holm

Lysne gjør granpanelet lysere og tilfører en subtil, vakker matt glans. Foto: Bergene Holm

Eventyrlig panel med tilhørende listverk  

Furu er et fleksibelt råstoff med et naturlig fargespill og flott kvistbilde. I Bergene Holms kolleksjon Eventyrpanel er de mest populære beisede furupanelene. Panelet har tilhørende listverk i samme stil, slik at veggene gir et helhetlig og naturlig uttrykk i rommet.

Varianten Drivvedgrå er en populær farge som aldri går av moten. De som ønsker et lysere utrykk velger ofte fargen Huldrebeige, og mange velger en kombinasjon av de to. Begge kombineres også godt med andre kolleksjoner og behandlinger. De naturnære fargene gir en elegant stil og passer både på hytta eller i hjemmet. 

Glattpanel beiset i fargen Huldrebeige. Foto: Bergene Holm 

Setergrå fra kolleksjonen Tre bukkene Bruse kler også hvitt listverk. Både Bomull og Klassisk hvit passer den varmgrå, naturlige tonen. Foto: Bergene Holm

Strukturbørstede paneler med tilhørende listverk og foringer

De strukturbørstede variantene av furupanelene gir en stilig struktur i veggen. Panelene i Bergene Holms «Tre bukkene Bruse»-kolleksjonen er alle strukturbørstet og beiset i farger inspirert av folkeventyrene og den norske fjellheimen. Fargene gir rommet et flott uttrykk og kommer i de tre behandlingene Setergrå, Bekkeblå og Trollhvit.

I denne kolleksjonen er det kun Setergrå som har tilhørende listverk, men de to andre kler alle lasert eller hvitmalt listverk. Ønskes det helt ton-i-ton kan det også spesialbestilles. Ved å velge en lett blåfarge på panelet vil dette gi en vakker, frisk farge til veggen. Panelet Bekkeblå har fått en enda vakrere blåtone, tilsatt et subtilt skimmer som gir assosiasjoner til den kalde, friske bekken som sildrer og klukker nedover fjellet. For å enda bedre kunne bevare det lyse utrykket blir Bekkeblå produsert på børstet granpanel.

Hvis du ønsker et panel litt utenom det vanlige finnes det også panel med skimmer og glitter. Disse gir en spesiell effekt i det rette lyset og sammen med strukturbørstingen og beisen gir de rommet det lille ekstra. Til denne typen materiale er det vanlig å anbefale ferdigbehandlede listverk, slik at de harmonerer med foringen. Slike paneler finner du i fargene Dusty Silver og Midnight Choir fra Bergene Holm sin interiørkolleksjon.  

Hvitt panel – evig klassiker, enten det er transparent eller heldekkende

Hvitmalt panel og listverk er ingen nyhet, men i dag er det blitt to standardfarger innen hvitt og det kan være penest å unngå blanding av Bomull og Klassisk hvit. Begge er fine alene og i kombinasjon med andre fager. Vær likevel obs på at Klassisk hvitt listverk mot foringer i Bomull gjør at foringen vil oppleves mer gulbeige enn mange ønsker. Derfor er det viktig å ta med seg prøver av fargene før man gjør klart til å sette opp panelet. 

Lasering av det hvite panelet slipper kvistbildet og det naturlige treet frem. For et komplett og et lyst, nordisk utrykk på interiøret vil Bergene Holms Hvit-kolleksjonen med lister og foringer være det rette valget. Panelet gir huset hvite og rene linjer, og legger rom for utallige interiørmuligheter da hvitt passer med omtrent alt! Her er det også muligheter for å få vegger og tak uten kvist og med skjult innfesting. Dette panelet er nemlig kvistfri sløyd og kommer lasert i hvitmalt farge og i den mer gule bomullsfargen.

Les mer om de ulike interiørkolleksjonene hos Bergene Holm.

Hvitt går aldri av moten. Med industrielt behandlet panel og listverk får du perfekt finish og slipper krympestriper. Foto: Bergene Holm 

Les mer

Få tett grunnmur med hvit fiber

Vi nordmenn liker å tilbringe så mye tid som mulig utendørs om sommeren. De fleste av oss drømmer om en perfekt uteplass hvor man kan samle familie og venner til gode måltider, fest og avslapning. En hvit mur vil kunne hjelpe med å bygge ulike soner i uterommet, slik at man får best mulig utnyttelse av hagen sin. 

 

Få et godt resultat - med muligheten for å spare både tid og penger

Man kan i mange prosjekter spare penger med å benytte seg av produkter med waterseal-egenskapen, da man slipper fordyrende ledd for å få bygget vanntett. Denne egenskapen tilfører sement- og kalkbaserte produkter vanntette egenskaper, med en helt unik teknologi. Et tørt bygg hindrer konstrukturen i å ødelegges over tid og bruker også mindre energi enn et vått bygg. Velger man for eksempel å pusse muren med hvit fiber behøver man ikke å male. Dette er fordi fargen på materialet allerede er hvitt - noe som også sparer deg for tid på maling! I tillegg til å spare tid gir produktet et flott resultat som passer dagens trendbilde. 

Hey'di sitt hvite waterseal fiber passer til alt fra enkle murkonstrukturer til større murbygg. Foto: Hey'di

Vanntett pussmørtel - ett smidig alternativ 

Vanntette mørtel-produkter kan i mange tilfeller være enklere å påføre eller jobbe med. For mange er pussmørtel en viktig del av sommerens "gjøre-det-selv"-prosjekter. Produktet er flittig brukt til alt av støpning, fuging og pussing. Ved å velge den vanntette varianten av produktet gir den bedre bruksegenskaper og kan oppleves mer smidig i konsistensen. Dette gjør produktet til et godt alternativ for oppussingsprosjekter hjemme!

Unngå dobbel jobb og bruk av feil materiale  

Om du så bygger mur i uterommet ditt som skjerming eller pynt er det uansett viktig med bruk av riktig materiale. For å få et flott og moderne resultat legger man gjerne på ett pussmateriale for en fin overflate på muren. Denne må herde og tørke før man påfører en farget overflatebehandling. I dagens marked finnes det faktisk materialer som både har et pussmaterialets nytte, men som også er farget fra før. Dette gjør at du slipper ekstra jobb med å male muren din etter pussingen. Om du velger et materiale som i tillegg er vanntett, vil muren holde seg uten fuktskader og vedlikeholdsarbeid.  


Les mer